Mielőtt ellátogatsz hozzánk

1. Ne engedd, hogy a kereskedő lemossa az autódat!

Sajnos az esetek többségében helytelen módszerrel mossák az autókat, ezzel karcolásokat okozva a lakkfelületen. Ez mind megelőzhető, többek között azzal a módszerrel, amit mi a Karbantartó tisztításaink során alkalmazunk.

Gyakran kültéren állnak az autók, vagy nyitott tréleren szállítják őket, ezért szennyeződnek. A szennyeződéseknek több fajtája van, de leggyakoribb a por és az organikus és nem organikus maradványok. Utóbbira legjobb példa a levegőben szálló fém részecskék, melyek egy fehér autón víz hatására apró barna rozsdapöttyökké alakulnak. Ezeket egy szimpla mosással nem lehet eltávolítani, ezért sokan a polírozást javasolják, ami csak további károkat okoz.

2. Ne engedd, hogy polírozzák vagy waxolják

Előfordulhat, hogy felajánlják, hogy kijavítják a hibákat, de jó eséllyel ezzel csak további károkat fognak okozni! Járt nálunk nem egy új autó, melyet a kereskedőnél megpróbáltak helyreállítani, de csak rosszabb lett. Ennek az oka, a nem megfelelő korrekciós előkészítés (lásd első pont).

3. Ne foglalkozzanak a védőfóliák maradványaival sem!

Lehetőleg a védőfóliák maradjanak a helyükön, amennyiben már eltávolították őket, a ragasztó maradványa megfelelő oldószerrel tisztítható, nem szükséges "sikálni". Amennyiben nem a megfelelő vegyszerrel próbálkozik valaki, kifejezetten nehéz őket eltávolítani, ilyenkor gyakran megkarcolódik a lakkfelület.

4. Ne engedd, hogy felfúrják a rendszámot!

Bután is mutat, és vannak egyszerűbb, kevésbé romboló módszerek is!

5. Minél hamarabb kerüljön a fényezésre kerámia bevonat

Az új lakkfelület gyönyörű látványt nyújt. Nincs rajta karcolás, marás és egyéb oda nem illő sérülés. Szeretnéd ezt minél tovább megőrizni?

Amit megelőzhetsz a kerámia kezeléssel:

  • savas marások nyomai (savas eső, olcsó kerékmosók)
  • apró mosási karcolások (könnyebb tisztítás)
  • fáról lehulló maradványok nem tapadnak a lakkfelületre
  • madárpiszok és bogármaradványok nem marják meg azonnal a felületet
  • lúgos mosószerek okozta mattulások
  • fáradtságos mosásokat. Innentől kezdve élvezetes mosni az autót

6. Kérd meg, hogy ne töltsék fel az ablakmosó tartályt

Használhatnak olyan koncentrátumot, mely könnyedén megmarja az ablakok körüli műanyag/gumi/fényes keretet, ezért javasoljuk, hogy az évszaknak megfelelően saját magadnak töltsd fel az ablakmosót vagy fordulj szakemberhez.

Általában a nyári folyadékkal kell jobban vigyázni, mivel ez bogároldó adalékot tartalmazhat, mely tulajdonképpen erős lúg, ezért nem megfelelő higítással káros lehet. 


Természetesen előfordulhatnak olyan esetek, amikor az előző pontban említett tanácsokat már nem lehet kivitelezni. Ilyenkor is érdemes ügyelni arra, hogy az autó tisztítása kizárólag pénzbedobós lágyvízes nagynyomású mosó segítségével történjen.

Az ilyen helyeken található kefés fejet ne használd, mert mások is használják és a kefében lévő kosz vagy akár csak a kefe anyaga is komoly sérüléseket okozhat a fényezésen.

Ha az autó eleje bogaras lesz minél hamarabb mosd le és amennyiben szükséges használj minőségi bogároldót hozzá. Ezek a bogároldók kizárólag a fehérjét lazítják fel, tehát nem marják meg a műanyagokat mint a kevésbé minőségi társaik. 


Ebben az esetben is érdemes betartani a fenti szabályokat, de lesz közülük több is amivel nem érdemes foglalkozni a kezelés előtt. Továbbra is javasoljuk, hogy ne vidd gépi illetve szilikon lehúzós/szarvasbőrös kézi autómosóba az autódat, csak olyan helyre ahol mikroszálas törlőkendővel és több vödörrel dolgoznak, melyet minden mosás előtt(!) kimosnak.

A pénzbedobós lágyvízes nagynyomású mosó használata itt is javasolt, habár jóval kevesebb szennyeződést fog lehozni, mivel a felületbe ágyazódott piszok (mely rendes mosással már nem jön le) jelentősen könnyíti a további szennyeződések megtapadását. Erre a megoldás a fényezés vegyszeres és lakktisztító gyurmás mélytisztítása.